Anmeldelser mv.

Musikmagasinet, Gaffa omtaler Orkester Norden:

"Klassisk symfoniorkester krydser klinger med skandinaviske rappere" - Læs artiklen

Kristeligt Dagblad, Peter Dürrfeld:


HBL, Finland: 

Orkester Norden en välbevarad hemlighet

 

På besök. Orkester Norden spelade för en halvfull sal i Musikhuset på torsdagen. FOTO: ORKESTER NORDEN

 

KONSERTRECENSION Wilhelm Kvist

26.8.2016 15:27 Uppdaterad 26.8.2016 15:29

 

Tidvis är det inte mycket som skiljer ungdomsorkestern från en professionell dito.

KLASSISKT

Orkester Norden

Dirigent Lawrence Foster. Solist Víkingur Ólafsson, piano. Abrahamsen, Grieg, Brahms, Sibelius, Alfvén. Gästspel på Musikhuset 25.8.

Orkester Norden är en intressant pedagogisk institution, som varje sommar samlar ett sjuttiotal ungdomar i åldern 15 till 25 år för ett orkesterläger i något av de nordiska länderna med tillhörande turné efteråt. I år hölls lägret i Ålborg i Danmark i mitten av augusti med konserter därefter i Köpenhamn, Stockholm, Uppsala och Helsingfors.

Och visst är det förvånande hur hög nivån i ungdomsorkestern är. Tidvis är det inte mycket som skiljer Orkester Norden från en professionell orkester och jämfört med vissa motsvarande inhemska projektorkestrar är nivån avsevärt högre. 

Konsertprogrammet var nordiskt betonat med tysken Brahms som udda fågel. Brahms fjärde symfoni var också den svagaste länken och tidvis kändes det symfoniska bygget en aning skrangligt. Men det hindrade inte en från att njuta av energin och ivern som ungdomarna utstrålade.

I Sibelius Valse triste var tempobehandlingen kanske lite styv, även om dirigenten Lawrence Fosters i övrigt verkade ha en högst entusiasmerande effekt. Hugo Alfvéns Vallflickans dans gjordes med fart och fläng och Hans Abrahamsens finfina Nacht und Trompeten från 1981 var full av nyanser och stark energi, inte minst hos träblåsarna och slagverkarna.

Trots ett aningen patetiskt grepp i kadensen, var det också lätt att beundra isländska pianisten Víkingur Ólafssons passionerade tolkning av Griegs pianokonsert.

Tyvärr var salen bara halvfull, vilket betyder att Orkester Norden för den stora allmänheten ännu är en relativt välbevarad hemlighet. All anledning att slå på stortrumman inför nästa besök.

 

Wilhelm Kvist Musikredaktör

Læs artikel på HBL